چرخه قاعدگی شما
در خصوص عقب افتادن پریود خود نگران هستید امّا آیا مطمئنید که باردار نیستید؟ قاعدگی های نامنظم به دلایلی غیر از بارداری اتفاق میافتد. از علل شایع از عدم تعادل هورمونی گرفته تا مشکلات جدی پزشکی، گسترش دارد. همچنین کاملا طبیعیه که زنان دو مرتبه در زندگیشان دچار بی نظمی در عادت ماهیانه خود شوند: 1) موقع شروع اولین پریودها 2) موقع شروع یائسگی
هنگامی که بدن شما دچار تغییر و تحول میشود، چرخه طبیعی قاعدگی نیز نامنظم میشود. بیشتر زنانی که یائسه نشده باشند، معمولا هر 28 روز یکبار پریود میشوند. با این حال یک چرخه قاعدگی سالم میتواند از هر 21 روز تا هر 35 روز رخ دهد. اگر دوره شما در محدوده مذکور قرار نگیرد ممکن است دلایل زیر در آن دخیل باشند.
مقاله چه مدت طول می کشد تا باردار شوید را بخوانید.
1. استرس
استرس میتواند باعث تغییر در میزان هورمون ها شده، روتین روزانه شما را تغییر داده و حتی بر هیپوتالاموس مغز که مسئول منظم کردن چرخه قاعدگی شماست، تاثیر بگذارد. با گذشت زمان استرس ممکن است سبب بیماری و یا افزایش و کاهش ناگهانی وزن شود که همه این موارد بر قاعدگی شما تاثیر دارند.
اگر فکر میکنید که استرس باعث اختلال در چرخه طبیعی شماست پس تکنیک های تمدد اعصاب را تمرین کرده و سبک زندگی خود را تغییر دهید. ورزش در کنار رژیم مناسب در بازگشت بدن به چرخه طبیعی خود موثر است.
2. کمبود وزن
زنان مبتلا به اختلالات خورد و خوراک مثل بی اشتهایی عصبی و یا پراشتهایی روانی، ممکن است در در قاعدگی خود دچار اختلال شوند. اگر وزن شما 10 درصد کمتر از محدوده وزن طبیعی و متناسب با قد شما باشد، این امر میتواند میتواند عملکرد بدن شما را تغییر داده و تخمک گذاری را متوقف کند. درمان این اختلالات و قرار گیری وزن در محدوده وزن سالم، چرخه شما را به حالت طبیعی باز میگرداند. زنانی که در ورزش های سنگین مانند ماراتن شرکت میکنند هم ممکن است دچار اختلال در عادت ماهیانه خود شوند.
3. چاقی مفرط
به همان اندازه که کمبود وزن باعث تغییرات هورمونی میشود، چاقی و اضافه وزن نیز میتواند عامل این تغییرات باشد. اگر پزشک شما تشخيص دهد که چاقی عامل عقب افتادن پریود شماست، پس رژیم غذایی و ورزش را به شما توصیه خواهد کرد.
4. سندرم تخمدان پلی کیستیک
سندرم تخمدان پلی کیستیک باعث می شود که بدن شما هورمون مردانه آندروژن بیشتری را تولید کند و در نتیجه عدم تعادل هورمونی، روی تخمدان ها کیست ایجاد میشود و در نهایت میتواند سبب نامنظم شدن تخمک گذاری شود و یا اینکه آنرا به طور کامل متوقف سازد. هورمون های دیگری مثل انسولین نیز ممکن است از تعادل خارج شوند و این امر به دلیل مقاومت به انسولین میباشد که با تخمدان پلی کیستیک مرتبط است. درمان این سندرم بر مبنای کاهش علائم این بیماری میباشد. پزشک شما برای تنطیم این چرخه ممکن است داروهای جلوگیری از بارداری و یا داروهای دیگری را تجویز کند.
مقاله آیا درد لگن و کیست تخمدان میتواند نشانه سرطان باشد را بخوانید.
5. جلوگیری از بارداری
شما ممکن است که در هنگام جلوگیری از بارداری، تغییراتی را در چرخه قاعدگی خود تجربه کنید. قرص های ضد بارداری حاوی هورمون های استروژن و پروژسترون هستند که از آزاد شدن تخمک از تخمدان ها جلوگیری می کنند و ممکن است پس از قطع مصرف قرص، منظم شدن چرخه شما تا 6 ماه به طول بینجامد. سایر روش های جلوگیری از بارداری که به شیوه تزریقی و یا جایگذاری دستگاه صورت میگیرند هم ممکن است سبب اختلالات قاعدگی شوند.
6. بیماری های مزمن
بیماری های مزمن همچون دیابت و سلیاک (اختلال خودایمنی روده کوچک) نیز بر چرخه قاعدگی موثرند. تغییرات قند خون با تغییرات هورمونی مرتبط است، بنابراین در صورتی که دیابت به درستی کنترل نشود، پریود شما نامنظم میشود. بیماری سلیاک باعث ایجاد التهاب میشود که ممکن است به روده شما آسیب رسانده و مانع از جذب مواد مغذی اصلی شود و در نتیجه پریود هم دچار اختلال میشود.
7. یائسگی زودرس
یائسگی در اکثر زنان در سنین 45 تا 55 سالگی رخ میدهد. خانوم هایی که علائم یائسگی در آنان در حدود 45 سالگی و یا زودتر از آن بروز میکند، دچار یائسگی زودرس شده اند؛ یعنی میزان تخمک هایشان به تدریج کمتر و کمتر میشود و همین امر سبب نامنظمی چرخه قاعدگی و در نهایت پایان قاعدگی خواهد بود.
8. مشکلات تیروئیدی
پرکاری و یا کمکاری غده تیروئید میتواند از دلایل نامنظمی چرخه قاعدگی باشد. هورمون تیروئید متابولیسم بدن را تنطیم میکند و بنابراین میزان هورمون های مختلف را تحت تاثیر قرار می دهد. مشکلات تیروئیدی معمولا با دارو قابل درمان هستند و واحتمالا پریود شما پس از درمان به حالت نرمال بازمیگردد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
پزشک میتواند علت اختلال در چرخه شما را به درستی تشخیص داده و شما را از راهکار های درمانی مطلع سازد. سابقه ی تغییرات چرخه قاعدگی خود را نزد پزشک ببرید چرا که این امر در تشخیص به او کمک می کند.
اگر علائم زیر را دارید سریعا به پزشک مراجعه کنید:
- خونریزی زیاد و غیر طبیعی
- تب
- درد شدید
- حالت تهوع و استفراغ
- خونریزی شدیدی که بیش از 7 روز طول بکشد
- خونریزی پس از یائسگی و توقف یک ساله سیکل ماهیانه
مقاله راهنمای استفاده، نگهداری و تمیز کردن کاپ قاعدگی را بخوانید.